Šturo,

Moja motivacija da uđem u dijetetiku bila je lične i intelektualne prirode, a ne iz zdravstvenih razloga. Međutim, ispostavilo se da u tome  ima mnogo više od smanjenja težine, o čemu ranije nisam ni razmišljao. Izvori kojima sam se služio isključivo su na engleskom jeziku, jer je koncept nov, ne postoji dovoljno fundamentalnih i sveobuhvatnih naučnih istraživanja. Paradoksalno, čak ni u Americi, ne postoji ni osnovna saglasnost oko prave proporcije makronutrijenata (ugljeni hidrati, masti i proteini) u ishrani. Princip ove dijetetike (ketogena dijeta i paleo dijeta) je da treba da jedeš šta hoćeš, koliko hoćeš i manje-više kad hoćeš, u okviru prostih pravila (nema ekscesivnih ugljenih hidrata), akcenat je na mastima…

U nastavku ti šaljem i nekoliko preporučenih linkova prema YouTube-u sa predavanjima i prezentacijama o dijetetici. Tu se nalazi priča o osnovama zdrave ishrane, zasnovana na nauci i iskustvu jedne grupe dijetetičara. Osnova je da u organizam treba unositi više masti, a smanjiti unos ugljenih hidrata, bez obzira da li se radi o rafiniranom šećeru, ili o skrobu. Za masti je bolje da budu poreklom od ribe, jaja i semenki…

Dakle, koncept je: neka osnova ishrane budu masti: semenke (makadamija, badem, indijski orah, lešnik i sl.), riba, pileće, svinjsko, goveđe, ovčije i drugo meso, kao i jaja i avokado. U poslednjih par godina, u nutricionističkim krugovima na Zapadu, kokosovo ulje je pravi hit. Takođe, treba unositi zeljaste biljke (kupus, kelj, spanać, karfiol, zelena salata, brokoli, prokelj i sl.), kao i začine, uključujući i so.

Treba ukinuti unos hleba i žitarica, unos rafiniranog šećera (belog i žutog), ekscesivnih ugljenih hidrata (uključujući one iz voća i meda, krompira, šargarepe, kukuruza i sl.). Voće treba jesti umereno, ako je organsko i samo ako je sezona.

Postoje tri osnovne grupe makronutrijenata: ugljeni hidrati, masti i proteini. Od ove tri grupe, samo masti, ili ugljeni hidrati mogu zasititi organizam, proteini ne mogu. Zbog kulturnog nasleđa i siromaštva, kod nas se besomučno jede hleb i proizvodi iz pekare i to ostavlja štetne posledice na zdravlje populacije. Zapravo, unos šećera (prostih i složenih) je verovatno jedan od glavnih uzročnika mnogih savremenih bolesti. Ugljene hidrate treba svesti na razuman minimum (od 20, do 50 grama, mada je moguće uneti i više, ako to zahteva stil života).

Masna ishrana je deo mnogih anti-ejdžing programa u Americi. Postoji izvanredan tip u Kaliforniji, Dejv Aspri (Dave Asprey) koji je osmislio koncept „Bullet Proof Executive“ usmeren na zdrav život, a posebno na zdrav život ozbiljnih poslovnih ljudi. Dejv je jedan od tvoraca klaud servisa, budući da je elektroinženjer, ali se više ne bavi time, već pronalaženjem najbržih puteva za podizanje ličnih performansi, od meditacije, do zdrave hrane, do upotrebe nootropskih lekova za bolju koncentraciju i sl.

Evo moje dijete sa kraja januara, čisto kao pregled mogućih jela za ketogenu dijetu.

Ovaj spisak je obuhvatio svu hranu koju sam jeo u tih sedam-osam dana. Poslaću ti ubrzo i jedan mail sa korisnim linkovima prema Youtubeu, da vidiš gde sam se učio dijetetici.

Ponedeljak

Pileća džigerica, 150g, komadić presnog kupusa (ostatak od prošlog vikenda)Kesica badema x2, Grčka salata i konzerva tunjevine, Kašičica kokosovog ulja, 1 jaje, 250g svinjskog mesa

Utorak

2 kesice badema, 200g podvarka i pileći batak, karabatak, pola brokolija, malo crnog i malo belog luka.

Sreda

Svinjska kobasica (tanka, dupla) i pola brokolija, Sardina 80g i 140g podvarka, Sardina 80g i 140g podvarka, Kesica indijskog oraha, 1 avokado, kozji sir, malo maslinovog ulja, malo oraha, beli luk, 4-5 cena.

Četvrtak

Parče kačkavalja, 50g, Kesica makadamije i kesica indijskog oraha, Zlatarski sir, 180g, dve crvene paprike, konzerva tune Rio Mare 80g, 5xkafa, Tri jajeta i pola brokolija, svinjska pršuta, 50g

Petak

Kesica indijskog oraha, Makadamija 2x, Parče lososa, 124g, Ajvar, sir, tuna iz konzerve sa lukom, nekoliko listova kupusa.

Subota

Tri jaja sa pola brokolija i svinjskom pršutom, Kesica badema, Losos sa dva bela luka i jednim crnim na svinjskoj masti.

Nedelja

Tuna, 160g, parče kačkavalja, 2 kisela krastavca, Kesica badema, Džigerica 270g, pileće meso, 100g, 2 crna luka

Joja mladji

Leave a Reply

Your email address will not be published.