Sledi priča sa linkovima:

Ovo su predavanja koja se bave problemima ljudskog zdravlja iz perspektive nutricionistike i dotiču se tema depresije, gojaznosti, šećerne bolesti i insulinske i leptinske rezistencije, kao i alchajmera, parkinsonove bolesti i tematike zapaljenskih procesa u organizmu koji doprinose nastanku tih i drugih složenih oboljenja.

Interesantno je da neki od ovih dijetetskih tretmana mogu dovesti do stabilizacije simptoma bolesti, pa čak i do njihovog potpunog povlačenja, izmenom ishrane. O ovome se govori već nekoliko godina u sporadičnim tekstovima na BBC-ju, stranicama Associated Pressa, itd, ali je javnost, pomalo pod uticajem industrije, kao i indolentnih lekara internista i dalje neobaveštena o mogućnostima pacijenta u slučajevima pojedinih oboljenja. Dakle, neki od ovih pristupa mogu dovesti do povlačenja šećerne bolesti i vraćanja insulinske rezistencije na njen nivo pre početka bolesti. Takođe, kod pacijenata sa razvijenom formom bolesti, može doći do izvanredne stabilizacije pokazatelja nivoa glukoze i sl, čak i u šećernoj bolesti tipa I koja pogađa mlađe ljude.

Ketogena dijeta se, takođe, koristi u lečenju epilepsije više od 80 godina i predstavlja standardnu terapiju izbora tamo gde ne pomažu ni najkvalitetniji antiepileptici novije generacije. Postoji i film o tome, „First Do Not Harm“, sa Meril Strip, koji govori o medicinskoj sestri koja je pomagala u lečenju jednog dečaka pomoću ketogene dijete, dvadesetih godina prošlog veka.

Napominjem da su svi ovde ponuđeni izlagači deo američke elite lekara, dakle, ne pripadaju potkulturnim i kontrakulturnim pokretima sa slabim intelektualnim osnovama, već vrhovima američkih medicinskih i istraživačkih institucija, kao i priznatih lekara koji u svojim privatnim ordinacijama imaju praksu.

Evo moje liste preporučenih video materijala:

Najbolje predavanje na Youtube-u koje sam ikada video je sigurno ono Lorena Kordejna, „Loren Cordain – Origins and Evolution of the Western Diet: Health Implications for the 21st Century“. Na jednom mestu Loren čak kaže da je njegov deda imao restoran u Holivudu (Loren ga je nasledio), te da mu je ostala knjiga recepata. U toj knjizi zapisani su brojni recepti, a samo dva imaju maslinovo ulje kao podlogu za pripremu hrane. Sve ostalo su životinjske masti (mislim, uglavnom svinjska). Takođe, to je veliki restoran koji u svakom trenutku ima oko 200 ljudi.

Harizmatični Ron Rosedale (Ron Rosdejl) govori o nastanku života na zemlji i evoluciji organizama u jednom kratkom, ali sveobuhvatnom tumačenju masnoća kao esencijalnih sastojaka zdrave dijete. On je jedan od rodonačelnika ketogene dijete. „AHS12 Ron Rosedale MD —The Deeper Roots of Health and Diet as Told by Our Ancestor’s Ancestors”.

Linda Frassetto, MD (medical doctor), prezentuje svoja istraživanja urađena od strane grupe naučnika čiji je i ona član, o povoljnom uticaju takozvane „Paleo dijete“ u lečenju šećerne bolesti. Njeni zaključci jasno pokazuju prednosti paleo-dijete čak i u odnosu na veoma popularnu „mediteransku dijetu“ i druge oblike ishrane. Linda je dijabetolog iz Kalifornije: “Lynda Frassetto MD — Paleolithic Diets and Diabetes Control: How Do We Think It Works?”

Evo jednog odličnog predavanja o upotrebi šećera u savremenoj Zapadnoj dijeti. Robert Lustig, pedijatar koji se bavi problemima metabolizma kod dece, prikazuje loše strane šećera u svim oblicima, sa ciljem da prikaže slabosti savremene nutricionistike koja je pod jakim uticajem komisije za jelo i lekove u Americi (FDA), kao i da predloži neke mere društvenog delovanja koje može da pomogne u epidemiji gojaznosti, šećerne bolesti i drugih problema u najrazvijenijim (anglosaksonskim) zemljama sveta.

Treba obratiti pažnju na to da je većina dijeteskih tretmana koji se sprovode u Srbiji direktan proizvod preporuka američke administracije, koja je spora kada treba prihvatiti promene u davno preporučenoj „piramidi ishrane“. Smetnje u prihvatanju novih dijeta koje ne koriste fruktozni kukuruzni šećer, šećer, pa ni skrobaste biljke, potiču i od interesa proizvođača šećera i zaslađenih napitaka (soda drinks), čiji se profit može umanjiti, ako bi se masovno prihvatile nove navike.  Robert Lustig, na godišnjoj konferenciji Ancestry Foundation (Ancestral Health Symposium 2012 (AHS12) -Sugar: No Ordinary Commodity ):

Konačno, veliki protivnik unošenja hleba i ostalih žitarica, kao posledica dramatičnih transformacija u genetskom kodu žita, kukuruza, prosa i drugih sličnih biljaka, a takođe i zbog remetećeg uticaja unošenja većine ugljenih hidrata na čovekov organizam (pre svega skroba i rafiniranih šećera), William Davis, lekar koji se bavi prevencijom, lečenjem i oporavkom srčanih bolesnika, daje svoj pogled u predavanju „Wheat: The UNhealthy Whole Grain“,

Na kanalu Youtube-a IHMC – Institute for Humane and Machine Cognition (Primedba Administratora: trenutno nema ovog kanala na youtube), može se naći i mnogo drugih interesantnih predavanja koja ukazuju na dramatične prednosti ketogene dijete u pogledu raznih metaboličkih poremećaja: Dr. Jeff Wollek govori o svojim istraživačkim iskustvima, kao i o svom radu sa vrhunskim sportistima (trkači na 140 kilometara): “Jeff Volek – The Many Facets of Keto-Adaptation: Health, Performance, and Beyond.

U slučaju viška vremena, obavezno treba pogledati veoma dug razgovor između doktora Merkole i doktora Agostina, koji se bavio istraživanjem ketogene dijete za američke specijalne ronilačke jedinice, na sledećoj stranici: “Dr. Mercola and Dr. D’Agostino on Ketogenic Diet.

Vrlo često, na ova dva kanala (AncestryHealth i IHMC), govori se o značajnom uticaju ketogenog oblika ishrane u oblasti tretmana kancera. Ovo je veoma zanimljivo, praktično je u pitanju proboj u modernoj nutricionistici. U tu svrhu, prilažem i link prema predavanju dr Tomasa Seyfrieda, jednog od rodonačelnika ovog pristupa, o njegovim naučnim eksperimentima: “AHS12 Thomas Seyfried PhD —Targeting Energy Metabolism in Brain Cancer.

Joja mladji

Nadam se da će vam ovi članci kao i linkovi koje je Joja izdvojio za nas, pomoći u poboljšanju zdravlja svih nas.

Goran Šturanović

Leave a Reply

Your email address will not be published.