U jednom momentu krajem 2015. Godine dogovorimo se moj prijatelj Joja mladji i ja da se nadjemo i podsetimo nekadašnjih vremena.

Nekada davno smo zajedno vežbali kod Ljube Vračarevića Aikido u SC Vračar na Crvenom Krstu u Beogradu. Joje se sećam kao atletski gradjenog momka i isto tako razgibanog i skočnog. Jedan je od onih koji su mogli da preskoče najviše ljudi radeći pad napred u to vreme osamdesetih godina dvadesetog veka.

Većina prijatelja i poznanika su bili kao i ja. Intenzivno su vežbali u mladosti, ali zbog posla i porodičnih obaveza su zapostavili trening ili potpuno prestali sa fizičkim aktivnostima a nastavili da se hrane kao ranije. Posledice su bile uvećanje gabarita. Naravno kod povećanja težine se odmah tu javljaju i drugi problemi, recimo: kičma, kukovi, kolena,… raspoloženje,… Joja mi je izgledao kao da se na njega ne može primeniti prethodno zapažanje.

Kroz podsećanje na stare dane, dodjosmo i na temu o zdravlju pa preko toga dodirnusmo i pitanje težine. Post i Masna dijeta, čije varijante još zovu proteinska i keto dijeta vraćaju prirodni način ishrane našem organizmu.

“Ugrubo, jedeš masno i proteine a izbaciš sve ugljene hidrate.” – reče Joja.

Ispričao mi je kako je došao do ideje o masnoj ideji i o doktorima nauka koji su se bavili ovom temom. Da je on primenio ovo učenje o masnoj dijeti i da je skinuo 15 kg za par meseci, da se odlično oseća.

Kako sada da jedem masno ovako “buckast” i da skinem salo koje se skupilo i formiralo na stomaku i još formiralo i “pojas za spasavanje”? Imao sam i nešto uvećane Trigliceride i Holesterol po sadašnjim zdravstvenim standardima medicinske struke.

Pored toga što mi je Joja ispričao malo o Ketonima, procesu Ketoze u organizmu, glukozi i insulinu, reče poslaće mi i email sa više informacija ako me interesuje. Naravno da sam pristao jer is “prve ruke” imam informaciju od prijatelja koji je to isprobao.

Ranije sam isprobavao razne načine da smanjim težinu tako što ću da smanjim slatkiše, ukinem koka-kolu, smanjim obroke,… ali ništa od toga nije funkcionisalo. Čak se sećam i jednog pokušaja kada sam sebi zabranio bilo kakve gazirane sokove pa o koka-kolu i za mesec dana dobio 2 kg više,…

Sledećeg dana sam dobio podugačak email od Joje i odmah uzeo da odslušam dva video snimka. Drugi video me je oduševio. To je bilo jedno kratko predavanje Dr. Ron Rosendale-a u kome je pričao o tome kako smo se hranili pre 10.000 godina i da naš organizam još uvek radi na tim principima – te da se naš organizam nikada nije privikao na veliku količinu Ugljenih Hidrata a da je glavni proces po tom pitanju, proces Ketoze. Kada je naš organizam u modusu proizvodnje ketona iz masti, tada najbolje funkcioniše.

Preporučujem vam da pogledate ovaj video: “AHS12 Ron Rosedale MD —The Deeper Roots of Health and Diet as Told by Our Ancestor’s Ancestors” – video je na Engleskom jeziku. Nadam se de će neko od nas prevesti ovaj video na naše jezike u bliskoj budućnosti.

Nemojte se uplašiti izraza kao što su insulin, leptin, mToR, ketoni, glukoza i slično… ako želite dobro sebi, ubrzo ćete prihvatiti par nekih izraza i detalja bitnih za ovu priču.

Goran Šturanović

Leave a Reply

Your email address will not be published.